KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT - Zeki Karakız Ortaokulu

ZEKİ KARAKIZ KİMDİR?

Okula adı verilen Abdurahman Zeki Karakız 1895 doğumlu olup meclis_i idare başkâtibi duran efendi´nin oğludur. Annesinin adı Fatma´dır. Maraş idadisini bitirdikten sonra muhasebe müdürlüğünde Tahsil Şefliği görevinde iken, 1. Dünya Savaşı´nın patlaması üzerine, silâh altına alınmış, yedek subay olarak Gazze Cephesi´ne gönderilmiştir. Uzun süre burada görev yapmış fakat alayı ile birlikte esir düşmesi üzerine İngiliz´ler tarafından İskenderiye´ye götürülmüştür. İki sene süren esaretten sonra mübadele ile serbest bırakılarak, baba ocağına dönmüştür. Maraş´ın kurtuluş savaşı´nda Karakız Kayabaşı, Çukuroba çete grup komutanlığını görevini üstlenmiştir. Çeteleri ile çok önemli görevler üstlenip bu görevleri başarıyla yerine getirmiştir. Ön saflarda çarpışmış ve patlayan bir bomba ile ağır yaralanmıştır. İyi olur olmaz şehrin merkez komutanlığına getirilmiştir. Antep´e yardım için hazırlanan 27. alayda tabur komutanı olarak görev almış ve 11 ay Antep Cephesi´nde harikalar yaratmıştır. 18 Ocak 1921 tarihinde taarruz için gerekli talimatı verip Sacur suyunu geçerken İkiz kuyu mevkiinde ağır yaralanmış. Maraş´a getirilirken yolda şehit olmuştur.
Yayın: 10.11.2014 - Güncelleme: 01.10.2021 12:43 - Görüntülenme: 4697